petak, 3. veljače 2012.

Zdrava prehrana

Hrana, koju svakodnevno konzumiramo, služi ne samo da utolimo glad ili zadovoljimo jezik. Od samog početka svog postojanja čovječanstvo koristi hranu kao lijek. Mnogi drevni spisi govore o tome da odabir, priprema i kombiniranje namirnica direktno utječe na naše zdravlje.

Na žalost, u modernom društvu nešto toliko važno, kao pravilna prehrana, postalo  je zanemareno. Jedemo na brzinu, propuštamo obroke, a za pripremu jela koristimo nezdrave mikrovalne pećnice. Ali sve više ljudi shvaća ozbiljnost pravilne prehrane i traži informacije o tome, kako poboljšati svoje zdravlje ne pilulama, nego uz pomoć hrane.

Najzdravije namirnice svijeta:
BROKULA
 
Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma, uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka. Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju. Da, takva hrana zaista postoji. Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne. Evo 13 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokulu u Vaš svakodnevni jelovnik:
  • štiti od raka- u brokuli su pronađena čak 3 aktivna sastojka, koja štite od raka: 3,3'-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol. Ovi sastojci blokiraju razvoj stanica raka i  sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.
  • regulira krvni tlak- zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica
  • jača imunitet- brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.
  • dobra je za trudnice- brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe. Folna kiselina je bitna i za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.
  • štiti od artritisa- brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva. Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.
  • regulira probavu- brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
  • dobra je za oči- brokula sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprječavaju bolesti oka.
  • smanjuje kolesterol- lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, su bitni za odražavanje normalnih razina kolesterola u krvi. Odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.
  • štiti od bolesti srca- vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprječavaju bolesti srca i moždani udar.
  • pomaže kod mršavljenja- brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti. Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga. Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.
  • sprječava alergije- brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje. Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.
  • dobra je za kosti- brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.
  • čisti organizam- brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.
LAN

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrijednih nutrijenata.
Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.

Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja). Sjemenke su također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.


Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar ljekovitog djelovanja. Neka od njih uključuju djelovanje na:
  • stanice raka, naročito rak dojke, jajnika i prostate
  • mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi
  • aterosklerozu
  • srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta, te aritmije
  • hipertrofiju prostate
  • upalu mokraćnog mjehura
  • nastanak žučnih kamenaca
  • probavu (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja)
  • artritis i bolove u zglobovima
  • metabolizam masnoća u tijelu
  • simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože
  • simptome menopauze
  • imunitet i slobodne radikale
LIMUN

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našem planetu.Š titi od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati super-hranom. Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Ako redovito konzumirate limun, možete spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, visokog krvnog tlaka, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka! Razlozi zbog kojih svakodnevno trebate popiti čašu vode s limunom:
  • Limun čisti jetru i stimulira njezin rad.
  • Prirodni je antiseptik i antioksidans. Sprečava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija.
  • Pomaže kod kolika i želučanih tegoba.
  • Limun je odlično sredstvo protiv peruti i masne kose.
  • Voda sa limunom pomaže probavi, jer je njezin sastav sličan želučanoj kiselini.
  • Limun potiče stvaranje enzima u jetri.
  • Voda sa limunom normalizira rad crijeva i olakšava njihovo pražnjenje.
  • Limun sprečava gingivitis i stomatitis.
  • Pomaže u snižavanju krvnog tlaka i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.
  • Limun alkalizira organizam.
  • Voda sa limunom razblažuje mokraćnu kiselinu, a time pomaže kod artritisa i gihta.
  • Limun pomaže eliminirati višak sluzi iz organizma.
  • Sprečava grčeve i bolove u mišićima.
  • Limun regulira rad metabolizma.
  • Štiti od stresa i depresije.
  • Smanjuje rizik od moždanog udara.
  • Sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca.
  • Limun štiti od osteoporoze.
  • Voda sa limunom pomaže mršavljenju.
SLANUTAK
  • bogat izvor nutrijenata- sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan, bogat mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka
  • ima niski glikemični indeks- istraživanja glikemičnog indeksa namirnica su pokazala, da slanutak ima niski glikemični indeks (28-32)
  • proteini- slanutak je važan izvor makro nutrijenata, sadrži puno proteina. Kuhani slanutak sa povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže je odličan visoko-proteinski nemasni obrok.
  • kolesterol- dijetalna vlakna, koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju kolesterola u krvi na takav način, da se vežu uz žučne kiseline u tankom crijevu i sprečavaju njihovu re-apsorpciju
  • dijabetes- slanutak sprečava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes
  • bolesti srca- redovito konzumiranje slanutka može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.
ČILI

Čili, kajenski papar i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svojem ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka. Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin.
 
Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. Ljute papričice:
  • djeluju antiupalno- zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa
  • sprečavaju bol- najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
  • potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava- pokazalo se da ljute papričice smanjuju razinu kolesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
  • poboljšavaju probavu- ljuti okus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ayurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.
  • ojačava imunitet- žarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko žličica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.
  • sprečavaju rak prostate- istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubojica” stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast  stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.
  • potiču mršavljenje- ljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
  • sprečavaju čir na želucu- dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.
  • pomažu kod dijabetesa tipa 2- redoviti unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redoviti unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje razina šećera u krvi nakon obroka.
HELJDA
  • bogata je dijetalnim vlaknima
  • sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
  • bogata je flavonoidima, posebice rutinom
  • smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
  • otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
  • ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
  • održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • smanjuje rizik od raka
CIKLA

Cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tokom hladnih zimskih mjeseci. Jedinstvena zbog visokog sadržaja anti-kancerogenih tvari i karotenoida. Ovo povrće je također odličan izvor folne kiseline. Cikla je prepuna  antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.
 
Betacyanin je pigment, koji daje cikli njezinu crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400%. Lišće cikle je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom. Ljekovita svojstva cikle:
  • Cikla je tradicionalni lijek  za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.
  • Redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti, uzrokovanih oksidativnim stresom.
  • Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%.
  • Poznato je da cikla normalizira krvni tlak.
  • Cikla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje cikle može spriječiti proširene vene.
  • Iako količina željeza, koju sadrži cikla, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.
  • Cikla se posebice preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti u novorođenčadi.
  • Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor.
  • Sok od cikle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura
  • Poznato je da cikla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.
 JABUČNI OCAT

Jabučni ocat se koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti već stotine godina. U vrijeme Hipokrata, kojeg su mnogi smatrali ocem medicine, ocat su koristili za liječenje mnogih oboljenja. Za vrijeme američkog građanskog rata, ocat su primjenjivali kao antiseptik.

Jabuka - glavni sastojak jabučnog octa - ima izvanredna nutritivna svojstva i poznata je kao najzdravije voće. Jabuka sadrži mnoge vitamine i minerale, kao što su pektin, beta-karoten, kalcij, željezo, fosfor i kalij. Osim toga, jabuka je izvor enzima i amino kiselina. Jabučni ocat je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Ocat raskida naslage masti i sluzi u tijelu i na takav način poboljšava zdravlje jetre, bubrega i drugih organa. Jabučni ocat oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam sa hranom. Jabučni ocat potiče zdravu probavu i rad crijeva.

Provedena istraživanja su pokazala, da jabučni ocat pomaže ojačati srce, stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od mnogih vrsta raka. Ocat tjera toksine iz organizma i potpomaže mršavljenju. Postoji mnogo bolesti, koje možete liječiti sa jabučnim octom. Neke od njih su:
  • artritis
  • visoki krvni tlak- kalij, koji se nalazi u jabučnom octu, blagotvorno djeluje na srce i snižava krvni tlak.
  • mršavljenje- nije moguće smršaviti, ako vaš metabolizam ne radi dobro . Jabučni ocat čisti organizam i potpomaže probavi i na takav način utječe na metabolizam, koji sagorijeva masnoće, u mjesto toga da ih talože u tijelu.
  • karcinom- ocat se može koristiti za prevenciju i liječenje karcinoma, jer sprečava rast kancerogenih stanica.
  • zatvor- jabučni ocat sadrži pektin, koji pomaže radu crijeva i sprečava zatvor.
PERŠIN

Peršin sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, koji su vrlo bitni za naše zdravlje. Prva skupina sastojaka sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga skupina uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin. Osim toga, peršin je odličan izvor vitamina C, A i K.
  • zaštita od raka- eterična ulja, koja sadrži peršin, posebice myristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima. Myristicin također aktivira enzim glutathione-S-transferase, koji pomaže molekuli glutationa da se veže uz oksidirane molekule, koje bi inače uzrokovale štetu u tijelu. Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršin ima kemo-zaštitni efekt, tj. neutralizira djelovanje kemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.
  • bogati izvor antioksidansa- flavonidi, koje sadrži peršin, posebice luteolin, djeluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprečavajući njihovo štetno djelovanje na organizam. U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi. Osim flavonida, peršin je odličan izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti. Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem tijelu, koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala. Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa cijelim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd. Vitamin C također ima izvanredna anti-upalna svojstva, zbog čega je odličan u liječenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta. Redoviti unos ovog vitamina može spriječiti česte gripe, prehlade, upale grla i uha. Beta-karoten je također važan antioksidant. Dijete, bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka crijeva. Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno uteče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem tijelu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent, koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta.
  • za zdravlje srca- peršin je dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese, koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi, koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema. Folna kiselina pomaže pretvoriti homocystein u dobroćudnu molekulu. Homocystein je potencijalno opasna molekula, koja može direktno oštetiti krvne sudove. Visoki nivo homocysteina povećava opasnost od moždanog i srčanog udara kod ljudi sa aterosklerozom ili bolešću srca.  Zbog toga se ljudima, koji pate od ovih bolesti, preporučuje hrana, bogata folnom kiselinom.
  • zaštita od heumatoidnog artritisa- hrana, bogata vitaminom C, poput peršina, pruža zaštitu od reumatodinog artritisa. U istraživanju, rezultati kojeg su bili objavljeni u Annals of the Rheumatic Diseases, sudjelovalo je preko 20000 osoba. Svi sudionici su bili zdravi i nisu bolovali od artritisa. Jedan dio sudionika slijedio je dijetu, bogatu vitaminom C, dok drugi dio – običnu dijetu. Istraživanje je trajalo nekoliko godina i potvrdilo je, da kod ljudi, koji su konzumirali hranu bogatu vitaminom C, rizik od pojave artritisa je bio smanjen u tri puta.
ČEŠNJAK 
Glavni sastojak češnjaka je allicin, koji posjeduje čudesna anti-bakterijska, anti-virusna, anti-gljivična, anti-parazitska i antioksidacijska svojstva. Za ljekovita svojstva češnjaka prvi su saznali Egipćani– davali su ga robovima, da povećaju njihovu snagu i otpornost na bolesti. O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevni Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja. Prije nego što su krenuli u rat, grčki i rimski vojnici su konzumirali češnjak da bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti.

Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora. Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi. Studije također govore o tome, da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija protiv mnogih vrsta raka.
  • najveća dobrobit sastoji se u tome da štiti krvne stanice i žile od upalnih i oksidatvnih procesa- oštećenje krvnih žila visoko reaktivnim molekulama kisika je ključni faktor, koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i aterosklerozu. Oksidativno oštećenje također uzrokuje nepoželjne upale i oksidativni stres, koji povećava rizik od začepljenja krvnih žila. Jedinstveni sastav češnjaka, koji sadrži cijeli niz sumpornih spojeva, štiti nas od oksidativnog stresa i upala. Češnjak također utječe na razinu triglicerida i općenito, kolesterola u krvi. Osim toga, što štiti naš krvni sustav od začepljenja, češnjak sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, zahvaljujući jednom posebnom sastojku, koji se zove ajoen. Vrlo impresivna je sposobnost bijelog luka pri smanjenju krvnog tlaka. Pretpostavlja se da alicin u sastavu češnjaka blokira aktivnost angiotensina, što sprečava nepoželjnu kontrakciju krvnih sudova i rast krvnog tlaka. Ljekovito djelovanje češnjaka na kardiovaskularni sustav je također povezano sa visokim sadržajem vitamina C, vitamina B6, selena i mangana.
  • antiupalna svojstva- osim na krvožilni češnjak djeluje i na naš koštani, mišićni i dišni sustav. Kao diallyl sulfide, tako i thiacremonone u sastavu bijelog luka pokazuju anti-reumatska svojstva. Češnjak je također izazvao poboljšanja kod upala, uzrokovanih alergijama. Druga istraživanja, koja povezuju gojaznost sa upalnim procesima u organizmu, potvrđuju, da spojevi sumpora, koji sadrži češnjak, mogu sprečiti upalne procese, koji potiču formiranje stanica masti.
  • antibakterijska, antimikrobna i antivirusna svojstva- jedan od sastojka češnjaka - ajoen - pokazao se posebno učinkovitim u liječenju gljivice candida albicans. Nedavna istraživanja češnjaka potvrdila su njegovo djelovanje na bakteriju Pseudomonas aeruginosa, kao i na mnoge druge bakterije. Posebno zanimanje liječnika izaziva djelovanje bijelog luka na bakterije, koje su postale rezistentne na moderne antibiotike.
  • prevencija raka- pokazalo se, da redovito konzumiranje većih količina češnjaka  značajno smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka. Dok umjereno konzumiranje ove namirnice može poslužiti za prevenciju samo dvije vrste raka - rektuma i bubrega.
RAJČICA

Rajčica je najviše poznata po visokom sadržaju likopena – antioksidanta, neophodnog našem tijelu. Likopen pomaže u borbi sa kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih stanja i bolesti. Slobodni radikali mogu se izbaciti iz tijela uz pomoć visokih količina likopena. Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen. Da bih naš organizam imao koristi od ovog antioksidanta, potrebno ga je unositi sa hranom.

Istraživanja su potvrdila da rajčica može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila. Visoki nivo likopena može spriječiti rak prostate, grlića maternice, crijeva i mnogih drugih vrsta raka. Rajčica je jedna od najzdravijih namirnica, sposobna zaštiti čovjeka od najgorih bolesti.

INDIJSKI ORAŠČIĆ

 Indijski oraščić nije samo fina, nego hranjiva i zdrava namirnica, koju vrijedi redovito konzumirati zbog dobrobiti, koje donosi za zdravlje.
  • kardiovaskularni sistem- indijski oraščić sadrži puno manje masnoće, nego ostali orašasti plodovi (zbog čega je posebno pogodan kao dio dijete za mršavljenje). Dvije trećine masnoća u Indijskom oraščiću su nezasićene masne kiseline. 75% tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.

  • dijabetis- nezasićene masne kiseline, koje sadrži Indijski oraščić, blagotvorno utječu i na dijabetes, pomažući sniziti nivo triglicerida i štiteći od daljnjih komplikacija povezanih sa visokom razinom šećera i kolesterola. Redovno konzumiranje Indijskih oraščića značajno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

  • antioksidansi- indijski oraščić je odličan izvor antioksidanata. Antioksidanti su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje imaju nespareni elektron i stoga su izuzetno reaktivni. Slobodni radikali danas se povezuju s nastankom bolesti krvožilnog sustava, sivom mrenom, rakom, bolestima zglobova i brojnim drugim poremećajima zdravlja.

  • bakar- indijski oraščić je bogat bakrom, koji igra važnu ulogu u zdravlju našeg organizma. Bakar sudjeluje u cijelom nizu fizioloških procesa organizma, uključujući  apsorpciju željeza, borbu sa slobodnim radikalima, razvoj kosti i vezivnih tkiva, proizvodnju melanina – pigmenta, koji koži i kosi daje njihovu prirodnu boju.

  • magnezij- indijski oraščić sadrži visoke količine magnezija, koji je neophodan za rad našeg organizma. Magnezij je iznimno važan za metabolizam, igra ulogu u formiranju kostiju, proteina, masnih kiselina, grušanju krvi, opuštanju mišića itd. Redovni unos magnezija može zaštiti od visokog tlaka, grčeva u mišićima, glavobolje, kroničnog umora.

  • mršavljenje- često se preporučuje uzimati Indijski oraščić kao dio zdrave dijete za mršavljenje. Indijski oraščići ne sadrže kolesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osjećaj sitosti i zadovoljstva

  • prevencija žućnih kamenaca- redovito konzumiranje Indijskih oraščića značajno smanjuje rizik od pojave žučnih kamenaca. Ova činjenica je potvrđena istraživanjem, u kojem je sudjelovalo više od 80 tisuća žena, koje su redovito konzumirali orašasto voće.

  •  zdravlje zubiju i usne šupljine- indijski oraščić čuva zdravlje zub i desni na takav način da uništava bakterije, koje uzrokuju karijes, bolesti desni, akne, tuberkulozu i druge bolesti.

Sva hrana se sastoji od 6 okusa - ljutog, trpkog, gorkog, slatkog, kiselog i slanog. Svaki okus ima svoja ljekovita svojstva. Međutim, disbalans okusa u našoj prehrani može dovesti do određenih bolesti.
 
Ljekovita svojstva slatkog okusa:
  • njeguje stanice, kožu, kosu, zglobove
  • obnavlja živce
  • potiče rast i život
  • jača ođas - vitalnu energiju organizma
  • obnavlja krv
  • jača imunitet
  • pomaže u izgradnji i obnavljanju tkiva
  • poboljšava plodnost, regulira rad hormona
  • potiče dug život, pomlađuje organizam
  • poboljšava memoriju
  • donosi osjećaj  sreće i zadovoljstva
Ljekovita svojstva slanog okusa:
  • čisti organizam
  • pospješuje eliminaciju toksina
  • poboljšava okus hrane
  • podmazuje i ovlažuje tkiva organizma
  • poboljšava apetiti i probavu
  • sprečava grčeve
  • djeluje kao blagi laksativ
  • poboljšava metabolizam
  • regulira krvni tlak
Ljekovita svojstva kiselog okusa:
  • potiče proces probave
  • stimulira apetit
  • poboljšava rad mozga
  • daje dobar okus hrani
  • donosi osjećaj zadovoljstva
  • poboljšava rad srca
  • čisti organizam
  • pomaže dobiti na težini mršavijim osobama
  • sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
Ljekovita svojstva ljutog okusa:
  • stimulira apetit
  • poboljšava rad probave
  • poboljšava okus hrane
  • daje bistrinu umu
  • pomaže u liječenju gojaznosti, loše probave, viška vode u organizmu
  • poboljšava cirkulaciju
  • posjeduje anti-mikrobna svojstva
  • djeluje protiv parazita 
  • pojačava znojenje i eliminaciju toksina iz organizma
  • čisti krv
  • pomaže kod kožnih bolesti
  • eliminira krvne ugruške
Ljekovita svojstva gorkog okusa:
  • posjeduje antimikrobna svojstva – djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i parazita
  • sprečava nagomilavanje toksina u organizmu
  • poboljšava rad probave
  • čisti krv
  • stimulira apetit
  • poboljšava rad jetre
  • potiče mršavljenje
  • poboljšava izgled kože
  • smanjuje mučninu
Ljekovita svojstva trpkog okusa:
  • pomaže u zaustavljanju proljeva, znojenja i krvarenja
  • izaziva konstrikciju krvnih sudova i koagulaciju krvi
  • posjeduje anti-upalna svojstva
  • pomaže zacjeljivanju rana i ozljeda
  • ima umirujuća svojstva
  • pročišćava krv

Nema komentara:

Objavi komentar