srijeda, 1. veljače 2012.

Detoksikacija kože

Postoji puno načina detoksikacije organizma – čišćenje jetre, bubrega, pluća, crijeva... Međutim, ponekad zaboravljamo, da je koža – naš najveći organ, jednako bitna...
suho četkanje kožeSuho četkanje (engl.- dry brushing) – je tehnika, koja omogućuje čišćenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutarnjih organa.

Metodu suhog četkanja uveo je finski doktor Paavo Airola prije 30 godina. Ova metoda je popularna i danas i primjenjuje se u mnogim spa salonima i centrima zdravlja. Međutim, ova metoda nije nešto novo. Suho četkanje se primjenjuje u Rusiji, Turskoj i Skandinaviji već stotinama godina.

Suho četkanje je poznato po svome kozmetičkom efektu obnavljanja kože: uklanja staru, suhu kožu, na mjesto kojoj dolazi nova, glatka i nježna. Međutim, obnavljanje kože nije jedina dobrobit suhog četkanja. Suho četkanje također
- rješava celulit
- čisti limfni sustav
- uklanja naslage mrtve kože
- jača imunitet
- stimulira rad hormona i žlijezda
- zateže kožu, sprečava njezino prijevremeno starenje
- stimulira cirkulaciju krvi
- poboljšava rad nervnog sistema
- poboljšava probavu
- lijepo oblikuje mišiće
- i uz sve to je jednostavno, jeftino i ne zahtjeva puno vremena!

Jedino, što će Vam trebati je četka sa dugačkom ručkom, napravljena od prirodnih materijala. Takvu četku možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike.

Ako ne možete pronaći odgovarajuću četku, nije strašno. Poslužit će Vam i spužva od prirodnih materijala (lufa spužva) ili hrapavi ručnik.
četkaGlavno je da radite to, što odgovara Vašoj koži. Kada se koža navikne na mekšu četku, možete preći na nešto „jače“.

Četkanje se uvijek radi na suho. Nakon četkanja ćete se istuširati ili okupati, da bi oprali sa sebe stanice stare kože i toksine, koji se oslobađaju u procesu četkanja.

Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, zatim ruke od šaka prema ramenima, leđa odozgor prema dolje i trbuh odozdol prema gore. Takvo četkanje će usmjeriti limfu prema srcu. (Napomena: Četkanje u suprotnom smjeru se ne preporučuje, jer usmjerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih sisitema.)
 
Radite četkanje kože jednom dnevno – najbolje odmah ujutro, prije tuširanja. Za detaljno suho četkanje trebat će Vam samo 15 minuta. Ali čak i 5 minuta četkanja donijet će dobrobit Vašem zdravlju. Ako se osjećate bolesno, povećajte četkanje kože na 2 puta dnevno. 

Na mjestima sa tvrdom i grubom kožom, poput tabana, vršite lagani pritisak. 

Ako se želite riješiti celulita, posvetite problematičnim mjestima više vremena. Četkajte područja, zahvaćena celulitom, od 5 do 10 minuta dnevno. Da bi dobili dobar rezultat, trebate to raditi bar 5 mjeseci za redom. 

Izbjegavajte četkati mjesta sa osjetljivom ili povrijeđenom kožom (rane, posjekotine, mjesta zahvaćena infekcijom ili osipom). 

Završite suho četkanje tuširanjem. Na kraju tuširanja napravite tri vruća i tri  hladna ciklusa:

- na  nekoliko sekundi pustite vruću vodu (toliko vruću da to možete izdržati nekoliko sekundi – ne preporučuje se srčanim bolesnicima!).
- zatim provedite nekoliko sekundi pod hladnom vodom (toliko hladnom, da to možete izdržati nekoliko sekundi).
- ponovite to 3 puta
- završite tuširanje hladnom vodom
 
 
Vruće-ledeno tuširanje dodatno jača kožu, pospješuje izlučivanje toksina, stimulira cirkulaciju krvi i hrani vanjski sloj kože.

Nakon tuširanja dobro se obrišite i umasirajte u kožu prirodna ulja poput maslinovog, bademovog, sezamovog, kokosovog ulja, maslaca shea, kakaa, avokada... Ako imate artritis, u mješavinu ulja dodajte malo maslaca kikirikija i ricinusovog ulja.

Perite Vašu četku jedan put tjednom sa vodom i sapunom. Nakon pranja, ostavite četku na suhom i otvorenom mjestu da ne bi popljesnivila.


Dobrobiti suhog četkanja ćete osjetiti nakon od prilike 30 dana. Budite uporni i nastavite sa četkanjem! Da bi napravili duboko čišćenje limfe, nastavite sa četkanjem bar 3 mjeseca.

Nema komentara:

Objavi komentar