četvrtak, 2. veljače 2012.

How to make... SAPUN

Sapun se dobiva kemijskom reakcijom između kiseline (mast, ulje)i lužine. Proces se zove saponifikacija, a rezultat je sapun odnosno sol po kemijskom sastavu. Znači morate imati masnoću (ulje, životinjska mast). Svaka masnoća ima posebnu točku saponifikacije odnosno potrebnu količinu lužine (lužna je mješavina natrijevog hidroksida i vode) da bi nastala kemijska reakcija.

Uz sastojke potreban vam je i alat s kojim ćete sve to raditi. Potrebna vam je plastična ili posuda od nehrđajućeg čelika za miksanje, plastična žlica ili kuhača s kojom ćete miješati ulja, plastična, čelična ili staklena posuda za izradu mješavine natrijevog hidroksida i vode,digitalna kuhinjska vaga, štapni mikser te posudice za pripremu eventualnih sastojaka koje ćete dodavati u sapun poput boje, mirisa, biljaka. Potreban vam je i kalup za sapun. U tu svrhu vam može poslužiti bilo koji oblik, kocka, kvadrat, tuba. Materijal za kalup može biti drvo, plastika, karton ili neki kalupi za kolače no ne smije se upotrebljavati kalup od aluminija, bakra, teflona jer reagiraju s lužinom. Drveni kalup a i sve ostale dobro je obložiti papirom za pečenje kako bi se veliki komad lakše ivadio iz kalupa i kako se ne bi zalijepio za stranice kalupa.

Natrijeva lužina je vrlo opasna nagrizajuća kemijska supstanca, daleko koncentriranija od lužine koja se dobije protokom kišnice kroz pepeo. Proizvodi se u sitnim bijelim granulama poput soli i potreno je zaštiti se od eventualnih opektina. Za to vam je potrebna odjeća sa dugim rukavima, pregača, gumene rukavice. Za svaki slučaj u blizini radnog prostora potrebno je imati alkoholni ocat kako bi se odmah neutralizirala lužina koja bi slučajno pala na kožu. Također ako radite sapun potrebno je makuti djecu iz radnog prostora.

Postoji nekoliko metoda izrade sapuna: hladni postupak, topli postupak, krem sapun, tekući sapun, glicerinski sapun...

Za izradu komada krutih sapuna koriste se hladni i topli postupak, sastojci su isti. Razlika je u temperaturi pri kojoj izrađujemo sapun, kao i duljina trajanja procesa saponifikacie. Kod hladnog postupka temperatura sastojaka je između 30 i 50 stupnjeva celzijusa no proces saponifikacije traje 3-4 tjedna. Kod toplog postupka sapun se izrađuje kuhajući na pari, saponifikacija se odvija za vrijeme kuhanja i sapun je spreman za upotrebu odmah nakon hlađenja.

HLADNI POSTUPAK

Temelj svakog uspješnog posla je priprema. Prije nego što krenete raditi pripremite sve ulja, lužinu, destiliranu vodu, posude, vagu, kalup obložen papirom (ili plastikom), mikser. Pažljivo izvažite ulja i stavite u posudu od nehrđajućeg čelika i stavite na šporet kako biste rastopili kruta ulja i postigli temperaturu 30-50 stupnjeva. U staklenu ili u posudu od nehrđajućeg čelika izvažite vodu. Posebno izvažite NaOH i stavite u staklenu zdjelicu.

NaOH uvijek stavljate u vodu, ne obrnuto. Kod stavljanja NaOH u vodu razvija se visoka temperatura te para koju se ne smije udisati pa je potrebno osigurati da posuda sa vodom nije na nekom maerijalu koji se može oštetiti, rastopiti. Najbolje je to raditi kod otvorenog prozora ili na balkonu. Tekućina mora biti bistra. Temperatura koja se razvije tom prilikom je prilično visoka i potrebno je sačekati da se ohladi na otprilike istu temperaturu kao i ulja. Možete posudu s lužinom staviti u hladnu vodu kako biste ubrzali hlađenje. U trenutku kada ste postigli istu temperaturu ulja i lužine izlijte ulja iz metalne posude u plastičnu posudu u kojoj možete miksati štapnim mikserom. Nemojte upotrebljavati mikser s metlicama jer će masa imati prevše mjehurića, biti će pjenasta a takav sapun ne želimo. Možete i ručno miješati, ali u tom slučaju će postupak trajati malo duže. Uzmite posudu s lužinom i polako izvijevajte lužinu u ulja. Primijetit ćete da ulja postaju mutna. Kada ste svu lužinu izlili u ulje promiksajte 1-2 minute masu. Masa postaje mutna,zgušnjava se, pomalo oker boje zbog početka reakcije. Osjetit ćete drugačiji miris nego što je miris ulja. Još uvijek se primjeti nešto sjajnih ulja na vrhu mase no reakcija je počela. Promiješajte još 1-2 minute kako biste dobili „trag“ odnosno trenutak kada je saponifikacija počela, masa izgleda kao rijetki puding. U tom trenutku stavljajte dodatkekao što su boja, miris, biljke. Promiksajte dok ne dobijete masu kao puding i izlijte u kalup. Kalup odnosno masu u kalupu prekrijte plastičnom folijom te cijeli kalup omotajte ručnikom ili dekom. U idućih 24 sata odvit će se najveći dio saponifikacije. Masa će se zagrijati, postat će prozirna,boja će postati intenzivnija te će se vratiti normalna boja kada temperatura padne. Nakon najmanje 24 sata možete izvaditi sapun iz kalupa. Sapun je još uvijek lužnat te je potrebno koristiti gumene rukavice. Sada možete rezati sapun u oblike koje želite. Rezati možete kuhinjskim nožem ili čeličnom sajlom za kolače. Nakon rezanja ostavite sapune na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu, povremeno ih okrećući. Zrenje ili sušenje sapuna traje 3-6 tjedana i nako toga su spremni za upotrebu.

OSNOVNI SASTOJCI GRAMA POSTOTAK
Kokosovo ulje 270 gr. 30%
Maslinovo ulje 360 gr. 40%
Palmino ulje 270 gr. 30%
Destilirana voda 326.07 gr.
Lužina 125.63 gr.

Postotak vode u odnosu na ulja = 36.23
popust = 8%

Zasićene masnoće – ulja od kojih se rade tvrdi sapuni. Obično dolaze u krutom oblliku i potrebno ih je smekšati prije upotrebe. Kokosovo ulje, kakao maslac, palmio ulje su primjeri.

Nezasićene masnoće – ulja koja su u tekućem stanju. Potrebno ih je miješati sa zasićenim masnoćama kako bi se dobili tvrdi sapuni.

Dodavanje ulja – to znači da je ulje/mast dodano u trag stanju nakon što je mješavina saponificirana. Izvanstručni termin saponifikacija znači da su lužina, voda i ulja izmiješana i dovedena u fazu trag (masa nalik na puding te se jači ili slabiji trag pokaže kada provučete žlicu kroz nju), u toj točki lužina je uglavnom neutalizirana. Bilo koje ulje dodano u toj fazi će ostati nepromijenjeno u konačnom sapunu. Metoda dodavanja dodatnog ulja u sapunsku smjesu nakon što je saponificirana je izazov zato što proizvođaču sapuna dozvoljava bolju kontrolu koja ulja će ostati u sapunu. Dodavanje extra ulja u tom trenutku ostavlja ga s njegovim prirodnim karakteristikama i spremnim na trenutno vlaženje vaše kože kada koristite sapun. Kada stavljate dodatno ulje nakon saponifikacije osigurajte popust od samo 1% lužine inače će sapun biti premastan.

Popust – diskont lužine – smanjenjem količine lužine izbjegava se faza dodavanja ulja nakon saponifikacije no smanjuje se kontrola koja ulja su ostala u sapunu. Na primjer, ako je 5% kakao maslaca stavljeno u bazna ulja a ostatak od 95% recimo da je maslinovo ulje, diskont lužine od 5%, ostatak masnoće u sapunu biti će kombinacija kakao i maslinovog ulja uz veći udio maslinovog ulja. Kada bi radili sapun od maslinovog ulja sa diskontom od 1% i dodavanjem kakao ulja u trag vi biste znali da finalni sapun sadrži 1% maslinovog ulja i 5% kakaovog maslaca. Kakao maslac bio bi nedirnut lužinom.

Trag - To je točka u kojoj se mješavina ulja i lužine počinje zgušnjavati. U toj točki masa je 80-90% saponificirana i eterična ulja, ulja za dodavanje, boje, ostali dodaci mogu biti dodani bez da njihove karakteristike budu promijenjene procesom sapnifikacije.

Mirisna ulja – Postoje dvije vrste ulja, mirisna ulja koja su napravljena od strane čovjeka, sadrže alkohol i eterična ulja koje je prirodno. Alkohol u mirisnim uljima obično pracvi probleme u sapunima ali eterična ulja normalno se koriste.Eterična ulja su skuplja i teže ih je pronaći no zadržavaju bolje miris i neće uništiti sapun. Mirisna ulja mogu se sigurno upotrijebiti kod prerade već napravljenog sapuna radi popravka, bilo boje, mirisa ili oblika sapuna.

TOPLI POSTUPAK

Sve faze izrade sapuna su važne i budite sigurni da ćete platiti ako mjerite otprilike. Odokativnim mjerenjem možete izraditi sapune koji su previše lužnati ili masni te čete ih morati preraditi ili baciti. Učenje kako napraviti sapun puno je zabavnije ako ne morate ništa baciti. Uzmite kvalitetnu vagu. Pripremite biljke, ulja i boje koje ćete dodavati i stavite ih na radnu površinu. Izmjerite eterična ulja.

Izvažite vodu i stavite u vrč. Prije nego pripremite lužinu obucite duge rukave, gumene rukavice i pregaču. Izvažite lužinu i stavljajte ju miješajući sve dok se kristali ne otope. Primjetit ćete paru koja se radi dok miješate otopinu. Zadržite dah dok miješate i odmah čim se kristali rastope napustite mjesto na kojem je lužina na nekoliko minuta. UVIJEK stavljajte natrijev hidroksid u vodu a ne vodu u natrijev hidroksid inače će se dogoditi neugodna divlja reakcija ako to napravite, nešto kao kad izmiješate bikarbon sodu i ocat, sve će iskipjeti.

Za izradu sapuna toplim postupkom potrebno je pripremiti posude za kuhanje na pari, obično su to dva lonca od kojih je donji napunjen vodom te drugi lonac u kojem se kuha masa. Zagrijte lonac s vodom dok važete ulja. Najprije stavite kruta ulja i stavite ih da se rastope dok izvažete tekuća ulja i izmiješajte ih zajedno. Nije potrebno hladiti ulja kako biste ih izmiješali s lužinom, super za one koji ne vole čekanje. Polako izlijte pripremljenu lužinu u ulja i miješajte kuhačom ili štapnim mikserom. Mješavina će postajati kremasta i sjajna, te će se napokon zgusnuti. Kada postignete trag (kao puding) tada stavite lonac u toplu vodu i kuhajte. Voda u donjem loncu treba biti u visini sapunske mase u gornjem loncu. Poklopite lonac i pustite da se kuha neko vrijeme, povremeno miješajući ako se pojave mjehurići na rubovima mase. Mješavina će početi poprimati izgled vaselina. Kada sva mješavina poprimi takav izgled možete provjeriti da li je gotovo. Uzmite malu količinu između prstiju i protrljajte, osjećaj bi trebao biti kao da trljate vosak. Možete testirati lužnatost jezikom, ako vas strese kao da ste dodirnuli 9V bateriju tada još nije gotovo . Sada je vrijeme za dodavanje bilja, boje, mirisa. Masa je spremna za stavljanje u kalup. Potrebno ju je staviti prilično brzo pazeći da se popune svi uglovi kalupa i da ne ostane zračnih jastuka, masa izgleda kao pire od krumpira, ljepljiva je i vruća. Kada se masa ohladi na sobnu temperaturu možete ju izvaditi iz kalupa i odmah izrezati. Kada ste izrezali sapun na komade možete ga odmah upotrebljavati. Ukoliko želite zaista blage sapune tada ih tako izrezane ostaviti na sušenju kao i kod hladnog postupka , 3-4 tjedna. Isto vrijedi i kod ostalih postupaka, što je sapun duže na zraku biti će nježniji.

Nekada se kuhao pepeo da bi se dobila lužina koja se miješala s masnoćom za izradu sapuna. Ti sapuni su bili ili previše oštri pa su iritirali kožu ili su bili neupotrebljivi zbog nedovoljne saponifikacije. Danas imamo specifikaciju sastava svih ulja te je lako otkriti točnu količinu lužine potrebnu za potpunu saponifikaciju masnoće. Iznos potrebne lužine u miligramima kako bi potpuno saponificirali gram određene masnoće zove se saponifikacijska vrijednost. Vijednosti u prilogu su promijenjene u koeficijent primjenjiv na bilo koju količinu određenog ulja:

KOEFICJENTI ZA IZRADU

KOKOSOVO ULJE 0.1910
PALMINO ULJE 0.1420
MASLINOVO ULJE 0.1353
RICINUSOVO ULJE 0.1286
ULJE AVOKADA 0.1337
KIKIRIKI ULJE 0.1367
SUNCOKRETOVO ULJE 0.1358

PRIMJER: Za izradu sapuna od 900 gr maslinovog ulja jednostavno pomnožimo 900 x 0.1353 i dobijemo da je potrebno 121,77 gr natrijevog hidroksida. Slijedeće, za izračun točne količine vode potrebno je količinu natrijevog hidroksida podijeliti sa 0.3 (121,77 : 0.3 = 405,90). Rezultat 405,90 gr je ukupna težina vode i lužine potrebne za saponifikaciju 900 gr maslinovog ulja, da bismo dobili koliko je potrebno samo vode trebamo 405,90 umanjiti za 121,77 odnosno težinu granula natrijevog hidroksida i dobili smo rezultat od 284,13 gr vode.

Saponifiacijska vrijednost iskazana gore je vrijednost za 100% pokrivanje ulja lužinom. Ukoliko želimo da nam dio ulja ostane nepokriven u sapunu tada količinu lužine umanjimo za određeni postotak. Preporučeni postoci su 3 – 15 %, iznad tih postotaka popusta sapun će biti previše „mastan“. Za izradu sapuna bez popusta ipak moramo umanjiti količinu lužine za 1% te u trag dodati žlicu ulja na 500 gr ulja iz baze sapuna.

Kao kod većine poslova tako i za izradu sapuna duže traje priprema nego sam završni čin. Potrebno je izvagati ulja, vodu i lužinu i sačekati da se temperatura lužine i ulja snizi do 40 – 50 stupnjeva, pripremiti i obložiti kalup, izmjeriti suhe sastojke, eterična ulja i sve to staviti na dohvat ruke kako biste ih mogli staviti u masu u trenutku postizanja trag faze. Ukoliko miješate masu ručno (kuhačom) postupak traje 30 – 90 minuta no ako koristite štapni mikser postupak je gotov za 10-15 minuta. To je dosta brzo i može nam se dogoditi da nešto zaboravimo staviti što bitno obilježava taj sapun i da nismo zadovoljni konačnim ishodom. Bila bi šteta baciti sapun u koji smo stavili sve te vrijedne sastojke no uz malo truda moguće je sve popraviti.
Prerađujemo sapune kako bismo postigli bolju teksturu, dodali ljekovito bilje, popravili miris, boju, ili kako bismo ih stavili u manje kalupe posebnih oblika. Što je sapun svježiji prerada će bolje uspjeti premda se mogu preraditi i nekoliko tjedana stari sapuni. Sapun usitnite uhinjskim ribežom, komadiće stavljajte u vatrostalni ili lonac od nehrđajućeg čelika.

Ako je sapun od biljnih ulja, star do 1 tjedan stavite ½ dl vode ili mlijeka na 500 gr sapuna.
Ako je sapun od maslinovog ulja stavite ¼ dl vode ili mlijeka.
Ako je sapun star duže od 1 tjedan stavite vodu ili mlijeko duplo.

Pokrijte lonac i pustite da se sapunski komadići natapaju najmanje 2 sata miješajući ih svakih pol sata. Možete ostaviti i preko noći da se natope bolje će uspjeti.

Najbrži način za rastapanje sapuna je onaj u mikrovalnoj pećnici. Pećnicu namjestite na najniži stupanj.

Pećnicu zagrijte na 90 stupnjeva, stavite lonac sa sapunom i zagrijavajte 1 h miješajući svakih 15 min. Kada je sapun mekan možete dodati eterična ulja i sve one sasojke koje ste pripremili. Izvadite sapun iz pećnice i miješajte do jednoline mase (može štapnim mikserom). Nakon toga izlijte masu u kalup i ostavite da se ohladi i očvrsne. Kada je čvrst izvadite iz kalupa i izrežite.

TEKUĆI SAPUN
Mnogi smatraju da je za izradu tekućeg sapuna dovoljno izribati tvrdi sapun i rastopiti ga u vodi no to nije pravi tekući sapun. Takav sapun sklon je stvaranju grudica i potrebno ga je promućkati prije upotrebe.

Tekući sapun radi se toplim postupkom i odmah je spreman za upotrebu. Za razliku od krutih sapuna za izradu tekućeg sapuna koristimo kalijevu lužinu (KOH). Molekule kalijeve lužine su veće od molekula natrijeve lužine i zbog toga sapun ostaje tekuć. Za kalkulaciju lužine potrebno je SAP vrijednost pojedinih ulja za natrijevu lužinu pomnožiti sa 1.403 kako bismo dobili koeficijent kalijeve lužine za određenu količinu ulja. Npr. SAP vrijednost natrijeve lužine za suncokretovo ulje je 0.1358. Pomnožimo 0.1358 sa 1.403 dobili smo 0.1905 (0.1358 x 1.403 = 0.1905). Recimo da nam je za dio baze ulja potrebno 500 g suncokretovog ulja, pripadajuća količina kalijeve lužine je 95,25 g (500 x 0.1905 = 95,25).

Za izradu tekućih sapuna ptrebne su sve mjere zaštite kao i kod izrade ostalih sapuna, to znači dugi rukavi, rukavice, pregaća, upotreba vatrostalnog suđa ili suđa od nehrđajućeg čelika.

Stavite destiliranu vodu kako se navodi u receptu. Izvažite kalijevu lužinu i uspite u vodu. Kalijeva lužina izaziva veće zagrijavanje nego natrijeva, nužno je pripaziti na dno posude, da ne pukne ako je staklena ili da ne rastopi nekakvu plastičnu podlogu. Voda će prilično kuhati. Ostavite lužinu vani dok ne pripremite ostale sastojke. Izvažite uljai zagrijte ih na 50-55 stupnjeva. Lužina mora biti iste temperature kao ulje. Idući postupak je isti kao kod hladne izrade sapuna s razlikom u duljini trag procesa. Kod izrade tekućeg sapuna miješamo masu dok ne postane potpuno gusta.

Izmiješajte ulja s lužinom i miješajte 2-3 min. štapnim mikserom. Neka stoji 5 min i opet miješajte 2-3 min. Ostavite na 10 min. I povremeno provjerite gustoću sa žlicom. Nastaviti miksanje i odmaranje dok masa ne dobije gustoću. Masa se zgušnjava i ostaje uz stjenke lonca. Stavite lonac sa sapnom u drugi lonac (dvostruki lonac za kuhanje na pari) koji ste napunili vodom do razine sapunske mase u unutarnjem loncu i zagrijte do kuhanja. Provjerite sapun svakih 15 minuta miješajući. Vidjet ćete neprozirne hrpe mase i slobodna ulja. Kako kuhanje napreduje slobodna ulja će se upiti u sapunsku masu. Nakon pol sata kuhanja možete češće provjeravati i miješati masu, kako se sapun kuha promijenit će se u gel. Kada je sapun spreman biti će proziran i neće biti slobodne tekućine. U svakom slučaju prevrnite masu sa dna potpuno, tekućina se moće tamo zadržati. Gotov sapun će ostati proziran na žlici kada se ohladi.

Kada je sapun gotov potrebno ga je razrijediti kipućom destiliranom vodom kako bi postao tekuć. Izvadite lonac sa sapunom iz vode i osigurajte da zadržava toplinu. Prokuhajte destiliranu vodu. Kada voda zakuha istresite sapunsk masu u praznu plastičnu posudu i prelijte ključalu vodu preko toga. Plastičnom žlicom promiješajte odnosno prelomite masu na manje nakupine, poklopite posudu i stavite ju na stranu. Povremeno otvorite i promiješajte masu dok se baza omekšava što može potrajati 2-3 dana. Ako se masa nije potpuno rastopila dodajte još ključale vode.

OSNOVNI TEKUĆI SAPUN
126 g kokosovog ulja
224 g suncokretovog ulja
134 g destilirana voda
73 g kalijeve lužine
Voda za razređivanje 1400 g

U gotov tekući sapun stavljamo eterična ulja prema svom ukusu, možete staviti 0,5% protein svile za njegu, kao i supstancu za stvaranje gela. Za izradu gela obično se koristi arapska guma, guar guma.

KREM SAPUN

Krem sapun izrađuje se toplim postupkom. Uglavnom ga koristimo za izradu sapuna za brijanje, možemo staviti materijal za peeling (mljevene koštice marelice, kora agruma) ili ga jednostavno koristimo kao i svaki drugi sapun. Krem sapun ima kremastu konzistenciju (nije tekuć niti kruti) i to je moguće postići kombinacijom natrijeve i kalijeve lužine. Još jedna karakteristika krem sapuna je stavljanje stearinske kiseline u bazna ulja. Biljno bazirana dobiva se od kakao maslaca i biljnih ulja gdje se prirodno pojavljuje. Teksture je bijeloga voska i koristi se da ukruti i stabilizira losione i kreme. Kod nas je nema za nabaviti u tom obliku već samo laboratorijski proizvedena u prahu. Stearinska kiselina čini krem sapun sjajnim, bijelim i pjenušavim, sapun izgleda kao tučeno slatko vrhnje. Kao kod svih tehnika, i kod ove tehnike ključ uspjeha je priprema. Pripremite sve sastojke, pribor, kao i odjeću za zaštitu.

254 g sterainske kiseline
85 g kokosovog ulja
71 g maslinovog ulja
28 g ricinusovog ulja
14 g shea maslaca
136 g glicerina

Izmjeriti ulja i rastopiti ih u dvostrukom loncu na pari

650 g destilirane vode
11 g NaOH
72 g KOH

Dodati vodenu fazu u vruće ulje i miješati štapnim mikserom dok ne postignete trag, u tom trenutku dodajte

2 žlice proteina svile
1 žlicu kaolina (gline)
1 žlica šećera u prahu

Idućih sat i pol (otprilike) promiješajte svakih 15 minuta. Kada masa postane staklasta provjerite da li se odvio proces saponifikacije (jezikom) te ako ne osjetite peckanje sapun je neutralan. Tada dodajte

14 g stearinske kiseline
14 g glicerina

I kuhajte još 15 minuta, nakon toga premjestite sapun u plastičnu posudu sa poklopcem. Ostavite da stoji 24-48 sati kako bi masa omekšala.Miksajte mikserom sa metlicama, dok budete miksali primijetit ćete kako se mijenja konzistencija iz mase nalik na pire krumpir u masu nalik na šlag kremu
Ostavite masu 1-2 mjeseca na „zrenju“, za to vrijeme sapun će postati nježniji i razvit će sjaj.
Kada je odstojao možete u sapun dodati boje i miris.

omjeri su bili: maslinovo ulje 50%, palmino ulje 25%, kokosovo ulje 18,75% i ricinusovo ulje 6,25%

Vode za otapanje sapunske mase kod tekućih sapune ide otprilike 3x u odnosu na bazno ulje. Ako radiš sapun od 500 gr ulja, porebno je 1500 gr vode za razređivanje. Kod tekućih sapuna et.ulja dodajemo kada je sapun rastopljen tako da se ulja mogu dodati ako ne miriši zadovoljavajuće. Količina et.ulja varira zavisno od vrste odnosno intenziteta mirisa pojedinog ulja, u svakom slučaju ne manje od 5 ml pojedinačnog et.ulja ili mješavine jer se miris neće osjetiti.

PROZIRNI GLICERINSKI SAPUN

Prozirni glicerinski sapun radi se toplim postupkom. Ako nemate iskustvo u izradi sapuna toplim postupkom bilo bi zgodno najprije svladati tehniku i tek tada se upuštati u avanturu izrade transparentnog sapuna.

Neka ulja nisu dobra za izradu prozirnog sapuna npr.palmino ulje i mast, jer daju mutne sapune. Osim uobičajenih sastojaka koje stavljamo u sapun, nakon što skinemo masu sa izvora topline masi dodajemo - u odnosu na ulja: 35% 97% alkohola, 15% glicerina, 28% šećera rastopljenog u malo tople vode – tek toliko da se rastopi. Za tvrđi sapun dobro je dodati sterainsku kiselinu ali ne više od 3,5% u odnosu na ulja. Također je potrebno prekalkulirati količinu vode ukoliko imate 70% alkohol jer previše vode čini sapun mutnim. I ne ostavljamo ulja nepokrivena lužinom (to sam nazvala popust u ranijim postovima) jer će slobodna ulja učiniti sapun mutnim.

Naravno potrebna je uobičajena zaštita kod izrade sapuna (dugi rukavi, rukavice), kao i pripremljene posude, štapni mikser, mirisi, boje, kalup(i).

Maslinovo ulje 450 g
Kokosovo ulje 284 g
Ricinusovo ulje 124 g
Stearinska kiselina 31 g
Voda 324 g
315 g alkohola, 135 g glicerina, 252 g šećera

Za izradu sapuna toplim postupkom potrebno je pripremiti posude za kuhanje na pari, obično su to dva lonca od kojih je donji napunjen vodom te drugi lonac u kojem se kuha masa. Zagrijte lonac s vodom dok važete ulja. Najprije stavite kruta ulja i stavite ih da se rastope dok izvažete tekuća ulja i izmiješajte ih zajedno. Nije potrebno hladiti ulja kako biste ih izmiješali s lužinom, super za one koji ne vole čekanje. Polako izlijte pripremljenu lužinu u ulja i miješajte kuhačom ili štapnim mikserom. Mješavina će postajati kremasta i sjajna, te će se napokon zgusnuti. Kada postignete trag (kao puding) tada stavite lonac u toplu vodu i kuhajte. Voda u donjem loncu treba biti u visini sapunske mase u gornjem loncu. Poklopite lonac i pustite da se kuha neko vrijeme, povremeno miješajući ako se pojave mjehurići na rubovima mase. Mješavina će početi poprimati izgled vaselina. Kada sva mješavina poprimi takav izgled možete provjeriti da li je gotovo.

Kada je sapun gotov skinite ga sa izvora topline, dodajte pola pripremljene količine alkohola i sav glicerin. Odvojite sapunsku masu od stranica lonca ali nemojte miješati previše kako alkohol ne bi ispario. Nakon toga poklopite lonac sa odgovarajućim poklopcem i prekrijte cijelu posudu ručnikom. S obzirom da je alkohol zapaljiv nije dobro raditi na plinskom šparetu, radije upotrijebite električni. Vratite opet u donji lonac za kuhanje na pari, neka temperatura ne bude previsoka kako voda iz donjeg lonca ne bi isparila prebrzo. Krenite sa miksanjem nakon otprilike 3 minute i svakih 3 minute. Pokrijte masu kada ne miksate. Za potpuno rastapanje sapuna potrebno je 15-30 min. Nakon otpriike 10 minuta dodajte ostatak alkohola. Kada je sapun potpuno rastopljen ostavite masu neka stoji na ivotu topline bez miješanja otprilike 15 min. Za to vrjeme će nestati mjehurići koje ste eventualno napravili štapnim mikserom. U međuvremenu možete pripremiti otopinu šećera dodajući tek toliko vruće vode koliko je potrebno da se šečer rastopi. Dodajte šećernu otopinu u masu polako miješajući kako ne bi nastala pjena. Uzmite dobro ohlađenu čašu (koju ste stavili u frižider prije izrade sapuna) i na dno čaše stavite malu količinu sapuna. Sapun će se odmah sčvrsnuti i možete vidjeti da li je proziran ili mutan.

Ako je sapun mutan kuhajte ga malo duže sa dodavanjem malo alkohola ili glicerina. Možete ga također pustiti da se sčvrsne te ga idući dan rastopiti na laganoj vatri bez dodavanja alkohola ili glicerina što će omogućiti da ispari višak vode i da postane više proziran.
U ovom trenutku sapunska masa je jasna tekućina boje meda. Pustite da se sapun malo ohladi dok uzimate boju i miris za sapun. Raspitajte se da li miris podnosi visoke temperature kako ne bi ispario. Nemojte dodavati peviše boje iz straha da boja neće promijeniti amber boju mase. Nakon toga izlijte masu u kalup(e) kako bi se sčvrsnuo, birajte plastični ispred drvenog. Ostavite sapun dva tjedna na sušenju, što se duže suši postajat će više „proziran“.

 
ULJA KOJA SE KORISTE U IZRADI SAPUNA

Kokosovo ulje – Kokosovo ulje je zasićena masnoća što znači da brzo saponificira i daje tvrdi sapun. Uz to ima sposobnost odličnog čišćenja omekšavajući i skidajući mrtvi sloj stanica na površini kože, proizvodi pjenu sa mjehurićima i stabilnu kremastu pjenu i njeguje kožu. No kada bismo stavili samo kokosovo ulje sapun bi bio isušujući za kožu.

Maslinovo ulje – Maslinovo ulje je nezasićena masnoća što znači da sporije saponificira i daje mekane sapune. Maslinovo ulje daje sapun koji jako dobro čisti kožu no ne pjeni se. Ono zbog čega je maslinovo ulje izvanredno za sapun je dovođenje vlage u kožu, čini kožu nježnom, mekom i pomlađuje ju. Za korštenje u bazu sapuna bolje je upotrebljavati rafinirano maslinovo ulje(kako zbog cijene tako i zbog bolje reakcije s lužinom) no ja koristim uglavnom djevičansko maslinovo ulje jer teško mogu pronaći rafinirano, i dobro je.

Palmino ulje – Palmino ulje je zasićena masnoća, brzo saponificira i daje tvrd sapun, odlično čisti kožu i proizvodi kremastu pjenu no slabo njeguje kožu. Palmino ulje je punjač sapuna, stavljamo ga kako bi povećao masu, zbog niske cijene smanjio ukupan trošak prozvoda a istvremeno ne narušava karakteristike sapuna.

Ricinusovo ulje – Ricinusovo ulje je nezasićena masnoća. Prosječno čisti kožu no sapuni izrađeni od ricinusovog ulja proizvode pjenu sa mjehurićima i kremastu pjenu, uz to ricinusovo ulje privlači i zadržava vlagu u koži. Često se uptrebljava za dodavanje u trag, a u bazu se stavlja do 30%.

Ulje avokada – Avokadovo uljeje nezasićena masnoća, prosječno čisti kožu i proizvodi pjenu sa mjehurićima u sapunu, no kožu njeguje nevjerojatno. Sadrži vitamine A, D i E te vlaži kožu. Najčešće se dodaje u trag, u bazu se stavlja do 30% u odnosu na ukupnu količinu ulja.

Ulje kikirikija – Ulje kikirikija je visoko nezasićena masnoća i sklono je kvarenju. Prosječno čisti kožu, proizvodi dugotrajnu pjenu, dodaje se do visine od 20% u odnosu na ostala ulja. Premda ga stavljaju u isti rang sa maslinovim i ricinusovim uljem, nisam imala dobro iskustvo s njim jer sapuni su krhki, odnosno pucaju.

Suncokretovo ulje – Ulje sucokreta je jeftinija alternativa maslinovom ulju. Sadrži vitamin E koji je antioksidant no unatoč tome nemojte ga skladištiti duže od 6 mjeseci, iznimno je nezasićena masnoća. Sporo saponificira te je potrebno duže miješati masu da se postigne zadovoljavaući trag, dodajte ga u bazu do 20% u odnosu na ukupnu količinu ulja.

MINERALNI DODACI SAPUNIMA

Postoji nekoliko mineralnih dodataka koje možemo staviti u sapun, koji koži donose razne benefite.

Aktivni ugljen – Crni prah ugljena, oslobađa tijelo toxina i neutralizira mirise, stavlja se do 1 žlica na 500 gr. ulja u trag i potrebno ga je dobro izmiješati, nije dobro stavljati ga u sapune s mirisom jer neutralizira mirise.

Bentonit glina – zeleno-siva glina, bez mirisa, ne oksidira, i oslobađa masnoću i toksine iz kože pa je dobra za masnu kožu, pomaže boljem klizanju te se upotrebljava u sapunima za brijanje, pomaže fiksiranju mirisa u sapunu, upotrijebiti do 1 žlicu na 500 gr.ulja u bazi, može se staviti u svim fazama -u lužinu, ulja ili trag.

Kaolin – može biti bijele, žute, narančaste, crvene ili smeđe boje, dobra je za suhu, osjetljivu kožu i ne skida masnoću s kože, stavlja se u sapune za brijanje jer omogućava klizanje po koži, stavlja se u svim fazama 1 žl.na 500 gr. ulja.

Razuli glina – ima odlične apsorpcijske kvalitete, poboljšava teksturu kože, reducira suhoću, uklanja površinsku masnoću i mrtve stanice s površine kože, staviti do 1 žl.na 500 gr. ulja u bilo kojoj fazi izrade, dobro umiješati.

Morska sol – čini sapun tvrđim, može se dodati u bilo kojoj fazi izrade, sol smanjuje pjenu sapuna pa se može dodavati uz visoki postotak kokosovog ulja koje balansira pjenu.

PIGMENTI

Postoje dvije vrste pigmenata koji se koriste u sapunima danas: ultramarini i oksidi. Oboje rade ekstremno dobro u sapunima koji se rade hladnim postupkom. Nekada su se pigmenti vadili u rudnicima no danas se proizvode u laboratorijima.Pri nabavci pigmenata osigurajte da su pigmenti primjereni za upotrebu u kozmetici. Umiješajte prah pigmenta s uljem ili glicerinom, dodajte u trag i izmješajte.

Ultramarin – plava boja
Titanium doksid - bijela

PREHRAMBENE BOJE

Prehrambene boje u sapunima daju pastelne tonove, izmiJešati boju s uljem ili sa malom količinom vode, izmiješati i dodati u trag.

BILJNI DODACI SAPUNIMA

Za bojanje sapuna uglavnom stavljam biljke u prahu i neke namirnice iz kuinje zato jer je kod nas ograničen izbor prirodnih dodataka sapunima, ne želim dodavati slikarske pigmente ili za neke druge namjene i pokvariti sve zbog umjetne boje. Svjesna sam da je danas važniji izlog od sadržaja u dućanu no ovo je moj izbor. Obojeni dijelovi biljaka nisu svi pogodni za stavljanje u sapun, pa će cvijetovi hibiskusa prekrasne boje u sapunu postati smeđi. Isprobala sam neke biljke, za neke sam samo pročitala da se mogu koristiti ali ih ne mogu nabaviti. Svi biljni dodaci stavljaju se u trag, obično 1 žlica na 500 g ulja u bazi.

Mrkva – sušena, u prahu daje narančastu boju
Kora citrusa – daje efekt pilinga u sapunu
Kokos izribani (kokosovo brašno) – daje efekt pilinga i vizualni efekt
Kava mljevena – daje smeđu boju i teksturu, pomaže uklanjaju mirisa luka češnjaka
Kopriva – suha mljevena, daje zelenu boju
Kopar – suhi, mljevevi daje zelenu boju
Med – prirodni humektant
Prah indigo korijena – plava boja (ako ga ima negdje za nabaviti, molim javite)
Korijen irisa – fiksira miris u sapunu
Paprika – kreira boju breskve do narančaste, staviti ½ žl.
Peršin – daje zelenu boju
Mak u zrnu – daje efekt pilinga i vizualni efekt
Šipak, suhi mljeveni – ružičasta boja (ne drečava kineska )
Šećer – ubrzava trag, pojačava pjenu
Kurkuma – sahara žuta
Spirulina – plavo zelena boja

To je to uglavnom... Budete li pokušavali izraditi svoj sapun molim vas na visoki oprez pri rukovanju lužinama! SRETNO! :)

 

2 komentara:

 1. Svidja mi se ovaj vas post. Vrlo je koristan. Recite mi molim vas zasto je kolicina vode malo veca u vasem receptu nego sto bi se dobilo racunanjem preko vaseg kalkulatora i zasto je kolicina luzine manja za 13 gr nego dobijeno kalkulatorom. Pitam za sapun od kokosa, maslinovog i palminog ulja. Zelim da probam vas recept.

  Srdacan pozdrav,

  Tanja

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja ne mogu da verujem da je neko tako divno opisao postupak pravljenja sapuna, a da pri tom nije uneo tonu filozofije!!! Svaka čast na praktičnosti i umešnosti!
  Svaka čast
  Sanja

  OdgovoriIzbriši