utorak, 24. siječnja 2012.

Eterična ulja

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u  organizam. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosimo razrijeđena u biljnim uljima. Time postižemo nekoliko ciljeva: smanjujemo eventualna oštećenja kože do kojih može doći zbog nanošenja čistog eteričnog ulja na istu, spriječavamo nagli ulazak eteričnog ulja u organizam (neka ulja sadrže toksične sastavnice, i zbog naglog ulaska u organizam mogu izazvati neugodne nuspojave). Također, sporija apsorpcija omogućava duže prisustvo terapijskih sastavnica u krvi, ili na ciljanom tkivu. Stoga, eterična ulja se gotovo nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu! U kozmetičke svrhe, eterična ulja se uobičajeno nanose u koncentracijama od 0,5% (njega kože oko očiju) do 3% za njegu lica, te do 10 % za njegu tijela.

Da bismo eterično ulje smatrali kvalitetnim, na bočici, deklaraciji ili certifikatu moraju biti navedeni slijedeći podaci:
 1. LATINSKO IME RODA I VRSTE BILJKE-zbog razlika u narodnim nazivima biljaka, botaničari koriste latinsku nomenklaturu, gdje prvi dio naziva označava rod, a drugi dio vrstu. Tako je “lavanda” narodni naziv za čitav rod Lavandula koji sadrži brojne vrste, podvrste i križance. Važno je poznavati točnu vrstu iz koje je eterično ulje dobiveno jer, primjerice za lavandu, postoji više vrsta lavandi koje daju eterična ulja različitog djelovanja zbog razlika u kemijskom sastavu: prava lavanda Lavandula angustifolia, širokolisna lavanda L. latifolia, španjolska lavanda L. stoechas, lavandini L. hybrida.
 2. DIO BILJKE-iz različitih dijelova biljke iste botaničke vrste mogu se dobiti ulja različitog sastava i djelovanja. Tako se kod vrste gorke naranče Citrus aurantium var. amara iz listova dobiva petitgrain, iz usplođa plodova ulje gorke naranče, a iz cvjetova dragocjeni neroli. Zbog toga je za neka ulja ovaj podatak iznimno važan, a ugledni proizvođači navode ga za sva ulja u svojoj ponudi.
 3. NAČIN DOBIVANJA ULJA-o načinu dobivanja ovisi kakav će biti kemijski sastav eteričnog ulja, a time i njegovo djelovanje. Primjerice, eterična ulja citrusa mogu se dobiti iz usplođa (kore ploda) hladnim tještenjem ali i destilacijom vodenom parom, i ona nisu jednaka po sastavu i djelovanju.
 4. GLAVNE KEMIJSKE SASTAVNICE (KEMOTIP)-ulja dobivena iz iste botaničke vrste mogu imati različiti kemijski sastav ovisno o staništu, mikroklimi i sitnim genetskim modifikacijama. Takva ulja se nazivaju kemotipovi! Npr. ružmarin ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor štetan za jetru a kemotip verbenon je liječi, što zorno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarivim razlikama. Timijan ima čak devet kemotipova različitog farmakološkog djelovanja, a i neke druge važne biljke daju eterična ulja različitih kemotipova. Kvalitetan aromaterapeut će itekako paziti koji kemotip upotrebljava za koju indikaciju.
 5. ZEMLJA GDJE JE BILJKA RASLA-znalcima može ukazivati na kemotip ulja i finoću njegovog mirisa. Primjerice, ružmarin koji je rastao na Korzici najvjerojatnije je kemotip verbenon, dok je onaj iz sjeverne Afrike kemotip cineol. Ruža iz Bugarske mirisom se razlikuje od one koja raste u Turskoj iako su iste vrste i istog kemotipa.
 6. NAČIN UZGOJA-ukazuje na kvalitetu same biljke te na moguću zagađenost pesticidima i organskim gnojivima. Neki od tipova uzgoja su: tradicionalni, konvencionalni, organski, divlji rast…
 7. LOT BROJ
 8. ROK TRAJANJA
Eterična ulja su sastavom vrlo složene tvari, ponekad sadrže i nekoliko stotina spojeva različite kemijske građe. Oni mogu biti u obliku alkohola, fenola, ketona, aldehida, kiselina, estera i sl. Najčešće su eterična ulja vrlo slabo topiva u vodi, lako topiva u alkoholu. Topivost ovisi o broju atoma ugljika u molekulama. Što je manji broj atoma ugljika, topivost u vodi je bolja. Aromatske molekule eteričnih ulja najčešće sadržavaju od 7 do 20 atoma ugljika, a dolaze kao monoterpeni, seskviterpeni, diterpeni, triterpeni, tetraterpeni ili fenil propanski derivati. Eterična ulja su relativno nestabilne otopine, osjetljive na djelovanje kisika, topline i svijetla. Djelovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno; zna se da kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, te hormonski i živčani sustav. Eterična ulja svojim mirisom djeluju i na raspoloženje i emocije – putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak, a postoji još i skriveno feromonsko djelovanje. Također, svako ulje ima svoju energiju, kojom možemo djelovati na ljudsko energetsko polje. Upravo zbog te sposobnosti djelovanja na nekoliko različitih nivoa istovremeno, eterična ulja idealno služe holističkom pristupu čovjeku i njegovim potrebama, koji pokušava dovesti u ravnotežu sve aspekte osobnosti i time djelovati na očuvanje zdravlja pojedinca. Eterična ulja se koriste na različite načine: inhalacijski, dermalno, oralno, vaginalno i rektalno.

Eterična ulja svoje učinke na ljudski organizam ostvaruju na dva načina a to su putem osjetila njuha i putem krvotoka. Osjetne stanice prisutne u nosnoj šupljini putem njušnog živca šalju svoje signale u evolucijski dio mozga – limbički sustav. Taj dio mozga odgovoran je za osjećaje, pamćenje, intuiciju, nagone pa i odgovor na stres. Putem krvi molekule eteričnih ulja mogu doprijeti do svih dijelova tijela. Dolazak u krvotok možemo postići putem kože ili udisanjem u plućnim aveolama. Nakon što dospiju u organizam, eterična ulja mu vraćaju harmoniju i povoljno djeluju na strukture i organe čija su ravnoteža ili aktivnost poremećeni.

Ugled i djelovanje aromaterapije i eteričnih ulja potvrdili su neki visoko cijenjeni liječnici, poput Valenta, Duraffourda, Lapraza, Belaichea, istraživači (P. Francomme) i farmaceuti (D. Baudoux). Usprkos neospornom i klinički dokazanom djelovanju, aromaterapija, osim u Francuskoj, nikad nije dobila zasluženo priznanje službene medicine. Razlog za to, između ostalog (farmaceutska industrija, kultura bolesti), nalazimo u neispravnom korištenju eteričnih ulja uzrokovanog nepoznavanjem osnova kemije eteričnih ulja, različitih varijeteta i podvrsta pojedine vrste. Aromaterapija je k tome prigrljena od strane velikog broja šarlatana, što nikako ne pomaže njenom priznanju kao efikasne i učinkovite terapeutske metode.

 

Eterična ulja se lako patvore na više načina:
 • patvorenje organskim otapalima i biljnim uljima
 • dodavanje kemijski obrađenih eteričnih ulja
 • dodavanje jeftinijih ulja u skuplja ulja
 • dodavanje izoliranih prirodnih spojeva u eterična ulja
 • dodavanje sintetskih spojeva identičnim prirodnim tvarima
 • dodavanje sintetskih spojeva sličnog mirisa
 • kombinacija navedenih načina

Eterična ulja uključuju mišićne relaksante, tonike za probavu, stimulatore cirkulacije i potiču izlučivanje određenih hormona. Mnoga od njih iscjeljuju oštećene stanice dok druga uklanjaju otpadne tvari iz metabolizma. Osim toga, velik broj eteričnih ulja poboljšava imunitet pomažući tijelu da se samo liječi. 

Ulja mogu stimulirati proizvodnju fagocita (stanica koje napadaju strana tijela poput mikroorganizama, odumrlih stanica itd.). Neka su i antitoksična. Mnoga su eterična ulja dokazano učinkovita protiv gljivica, plijesni, parazita i virusa. Druga se eterična ulja zapanjujoćom učinkovitošću bore protiv infekcija, ubijajući bakterije ometanjem njihovog životnog ciklusa.

Uz to, za razliku od konvencionalnih anitbiotičkih lijekova, eterična ulja su probiotična odnosno ubijaju patogene bakterije ujedno ostavljajući korisne bakterije netaknutima.

Eterična ulja su moć i energija u zgusnutom obliku. Najočitija vrijednost eteričnih ulja je da božanski mirišu, ali to je tek njihova najslabija kvaliteta. Ona su kompleksne tvari pune energije koje su u biljkama zastupljene u vrlo malim količinama. Nalaze se u raznim dijelovima biljke - cvijetu, listu, korijenu, plodu te predstavljaju esencu biljke, njezinu dušu.

Različite su metode izdvajanja eteričnih ulja iz biljaka: destilacija vodenom parom, hladnim prešanjem ili ekstrakcijom heksanom iz pojedinih dijelova biljaka. Najčešća metoda izdvajanja je destilacijom vodenom parom. Ovom metodom se dobivaju i visokovrijedni kozmetički nusproizvodi, hidrolati ili cvjetne vodice. Iz 100 kg ružinih latica dobiju se 1-2 litre eteričnog ulja, a iz 100kg lavande 3 litre ulja. Različite su gustoće i nisu topiva u vodi već samo u masnoćama. Osjetljiva su pa se moraju čuvati u tamnim, staklenim bočicama, na hladnom i tamnom mjestu.

U aromaterapiji eterična ulja dovode se u organizam dišnim putem i kroz kožu:

apsorpcijom kroz pluća- kada ih se udahne, aromatične molekule eteričnih ulja dospijevaju u pluća odakle putem malenih zračnih komora (alveole) ulaze u okolne krvne kapilare i na kraju do sistemske cirkulacije odakle provode svoje ljekovito djelovanje

apsorpcijom kroz kožu- smatra se kako malene molekule eteričnih ulja prolaze kroz folikule dlaka koje sadrže sebum (uljnu tekućinu relativno srodnu eteričnim uljima) odakle se ulja difuzijom prenose u krvotok ili dospiju u limfu i međustaničnu tekućinu te do drugih dijelova tijela putem krvotoka

Eterična ulja putem osjeta mirisa stižu do mozga i djeluju na hipotalamus, koji upravlja podsviješću i regulira rad vegetativnog živčanog sustava. Mirisni podražaj iz hipotalamusa aktivira veliki mozak, centar svjesnog mišljenja. To znači da mirisni podražaji dolaze u podsvijest, a tek onda ih svjesno mišljenje spoznaje.

Mirisni podražaji u hipotalamusu uvjetuju i lučenje nekih neurokemikalija kao što su endorfini - tvari koje ublažavaju bolove, anestetik koji luči organizam za samoobranu, serotonin - tvar koja umiruje i opušta, adrenalin - tvar koja priprema organizam za pojačani napor.

Eterična ulja imaju vrlo malu molekularnu masu pa lako prodiru kroz kožu (masažom i kupkama), a onda putem krvotoka dolaze do pojedinih organskih sustava na koje se vežu. Već nakon deset minuta moguće ih je dokazati u krvotoku, a izlučuju se preko kože, pluća i bubrega.

Eterična ulja djeluju na duhovnost (razum), dušu (emocije) i tijelo, što znači cjelovito. Istinska ljepota čovjeka dolazi iznutra i odraz je skladnog i cjelovitog djelovanja duha, duše i tijela. Eterična ulja koja djeluju na duh i dušu opuštaju i pomažu u traženju unutrašnjeg mira, pomažu pri koncentraciji i pamćenju i štite nas da ne postanemo žrtva stresa. Eterična ulja koja djeluju na tijelo poboljšavaju funkcije kože, umiruju bolesna stanja kože, potiču i smiruju rad organskih sustava, a preko hipotalamusa djeluju na procese kojima upravljaju hormoni. Kontakt ulja sa završecima živaca u koži izaziva trenutačnu reakciju živčanog sustava čiji je rezultat opuštanje. Koriste se za inhalacije, u kupkama, u kompresama, u mješavanima za masažu, te za njegu lica i tijela.

2 komentara:

 1. Zato su eterična ulja jako dobra za masažu...ali treba biti oprezan, jer ne odgovara svakome isto ulje...
  masaža zagreb

  OdgovoriIzbriši