ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Argan - ''drvo života''

Drvo argana (Argania spinosa) endemsko je stablo vapnenačke polupustinjske doline Sous u jugozapadnom Maroku te regije Tindouf u Alžiru. Berberi ga zovu „drvo života“ jer djeluje blagotvorno na zdravlje: arganovo ulje koriste kao zaštitu od teških klimatskih uvjeta (snažnog vjetra i sunca) , za njegu osjetljive dječje kože, za zacjeljivanje ekcema, prevenciju strija tijekom trudnoće, te za masažu kod reumatoidnog artritisa. Dobro podnosi sušu, otporno je na visoke temperature, a ako odumre nakon 7 godina može ponovno oživjeti. Iz tog razloga ono simbolizira strpljivost i izdržljivost. 
  
Argan naraste 8 do 10 m u visinu, a može živjeti 150 do 200 godina. Stablo je trnovito sa kvrgavim deblom, listovi su mali, 2 do 4 cm dugi, ovalni sa zaobljenim vrhom. Biljka cvjeta u travnju, malim cvjetovima s pet žuto-zelenih latica. Plod je 2 do 4 cm dugačak te 1.5 do 3 cm širok sa debelom, gorkom korom koja okružuje perikarp neugodnog okusa i slatkastog mirisa. U središtu ploda je vrlo tvrd orah koji sadržava jednu do tri male, uljem bogate sjemenke. Plodovi su zreli u lipnju i srpnju, a potrebno im je više od godinu dana kako bi sazrijeli.
 Šume argana u sjevernoj Africi pokrivaju približno 8,280 km te su pod zaštitom UNESCO-a kao poseban rezervat biosfere. Površina na kojoj raste argan smanjila se za 50% u posljednjih 100 godina, prvenstveno zbog proizvodnje ugljena, ispaše stoke te intenzivnog uzgoja drugih kultura. Arganovo ulje je danas unosni izvozni proizvod te sve veći opseg kultiviranja ove biljke daje nadu u njezin opstanak. U nekim dijelovima Maroka , kultivacija argana u potpunosti zamjenjuje maslinarstvo. Osim kao jestivo ulje, argan se u berberskoj kulturi koristi i kao ogrijev. Danas je argan prepoznat kao jedno od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja.
Arganovo ulje, koje se naziva i marokansko ulje, još uvijek se dobiva na tradicionalni način. Proizvodnju ulja isključivo provode udruge žena, kojima je to način postizanja emancipacije i samostalnosti. Proces dobivanja je dugotrajan i težak.
Fizički najzahtjevnija radnja u postupku tradicionalne proizvodnje ulja argana je razbijanje jezgre (oraha) , najčešće uz pomoć dva kamena. Sjemenke se izdvajaju te blago preprže ( u suvremenoj proizvodnji za kozmetičku industriju najkvalitetnija ulja su od neprženih sjemenki argana). Prepržene sjemenke se melju u pastu uz dodatak malo vode u kamenim prešama. Dobivena smeđa pasta (amlou) se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Za jednu litru arganovog ulja potrebno je oko 100 kg svježih plodova.
„Drvo života“ je sveprisutno u životu Berbera – koriste ga kao gorivo, hranu i za svakodnevnu njegu kože. Amlou se zaslađena servira za doručak i jede kao namaz za kruh, drvo i olupina oraščića se koriste za oganj na kojem se kuha, a kućanstva koja sama izrađuju arganovo ulje ga koriste za kuhanje.

Obzirom na visoku cijenu , arganovo ulje se češće koristi samo kao preljev za salatu ili kus-kus. Za upotrebu u kulinarstvu, arganovi oraščići se prije razbijanja prže, dok se za kozmetičke svrhe koristi isključivo neprženo i nerafinirano arganovo ulje.

Izuzetno djelovanje ulja argana potvrdili su razni laboratoriji: regeneracija hidrolipidnog sloja kože, porast udjela hranjivih tvari u stanicama kože, stimulacija međustanične oksigenacije, neutralizacija štetnih slobodnih radikala i zaštita vezivnog tkiva.

Arganovo ulje sadrži 80% nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerira kožu. Masne kiseline također stimuliraju međustaničnu oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija.
Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E (tokoferola), koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans i kao takav neutralizira slobodne radikale. Isto tako, vitamin E štiti stanične membrane od lipidne oksidacije i tako usporava proces starenja, te pomaže regeneraciji ožiljcima oštećenoj koži.

U kombinaciji s dodatnim biljnim uljima i eteričnim uljima sličnog djelovanja, mogu se dobiti vrlo potentne mješavine pomoću kojih se, redovitim korištenjem, bore i ožiljci mogu znatno smanjiti. Važno je znati da korištenjem prirodnih, nerafiniranih ulja poput argana željeni rezultati traju vrlo dugo jer sami sastojci takvim proizvoda odgovaraju i vrlo su slični (ili isti) sastojcima koji se nalaze u hidrolipidnom sloju ljudske kože. Na taj način koži pružamo podršku da se i sama regenerira. Arganovo ulje ne začepljuje pore i vrlo se brzo upija, pa neće ostaviti sjajan trag kada se nanese na kožu lica.
Arganovo ulje sadrži rijetke biljne sterole koji nisu pronađeni u drugim uljima. Vjeruje se da je kombinacija tih fitosterola jedinstvena i da ne postoje druga biljna ulja s usporedivim sastavom fitosterola. Fitosteroli smanjuju upale i pomažu blokirati apsorpciju kolesterola iz crijeva. Oni također pokazuju anti-kancerogena svojstva. 
  • Ulje argana olakšava probavu povećanjem koncentracije pepsina u želučanom soku. Sadrži flavonoide koji djeluju kao prirodno protuupalno sredstvo kako izvana, tako i iznutra.
  • Ulje se smatra vrlo korisnim za upalu zglobova i reumatske probleme.
  • Vrlo je korisno za snižavanje razine kolesterola, potiče cirkulaciju i jačanje prirodnog imuniteta organizma.
  • Koristi se za umirivanje kožnih bolesti poput boginja, akni, psorijaze, ekcema. Također se koristi za sprječavanje strija tijekom trudnoće.
  • Arganovo ulje je isto tako poznato po svojim svojstvima afrodizijaka. 
  • Za njegu masne kože jer regulira lučenje sebuma
  • Za jačanje krhkih noktiju
  • Kao pakung za kosu jer daje kosi sjaj, pojačava rast kose, te štiti kosu od pucanja
  • Za njegu osjetljive dječje kože
Danas je arganovo ulje vrlo traženo u Europi, najviše u kozmetičkoj industriji, ali i za prehranu te ga se može kupiti u specijaliziranim prodavaonicama hrane i kozmetike. Zbog cijene, arganovo se ulje sve češće imitira sintetskim ili jeftinijim uljima. Cijena 500 ml arganovog ulja više kvalitete kreće se oko 200 do 250 Eura.

Nema komentara:

Objavi komentar