Pčelinji vosak (Cera Flava) je prirodni vosak kojeg izlučuju pčele i od njega rade saće. Dobiva se iz pčelinjeg saća nakon vađenja meda,cijeđenjem ,topljenjem i procjeđivanjem ostatka saće.
Vosak je proizvod voštanih žlijezda pčela radilica. Te su žlijezde
transformirane hipodermalne stanice hitinskog pokrivača pčela i nalaze
se u parovima na unutarnjoj strani posljednja četiri trbušna članka.
Radilice ga žvakanjem oblikuju i njime grade saće, koje grade jedno do
drugog. Ako se kojim slučajem raspored saća poremeti ili poruši na tom
mjestu pčele odmah počinju graditi novo. Kad pčela medarica iz žlijezde
luči voštane pločice, one su u stvari
gotovo bijele boje. Tamnija ili žuta boja se u vosku stvara njegovim
kontaktom sa zrakom. Boja ovisi i od prisustva cvijetne peludi te
propolisa. Sastoji se od ugljikovodika, organskih
kiselina, slobodnih alkohola i flavona. Lanci ugljikovodika su najčešće
zasićeni, ali ima i nezasićenih razgranatih lanaca. Pčelinji vosak
sadrži 11-17% ugljikovodika, 70-75% estera, 12-15% organskih masnih
kiselina, 0,1-2,5% vode, karotenoide, aromatske i mineralne tvari i
strane primjese (pelud, propolis, dijelove pčela i kukuljice ličinki).
Pčelinji vosak jeu biti prirodna u potpunosti jestiva i zdrava eko
ambalaža za med. Približna kemijska formula za vosak je C 15 H 31 COOC 30 H 61.
Prirodna specifična težina kod temperature od 15°C iznosi 0,956kg (+, -
0,003kg). Točka topljenja mu je od 58 - 64°C i daleko je veća od
običnog parafinskog voska gdje je ona već na 30°C. Sama ta
činjenica kod razlike u temperaturi topljenja dovoljno govori o
važnosti čistog pčelinjeg voska iz kojeg moraju biti izgrađene satne
osnove ukoliko pčelar želi da ih pčele prihvate i da na njima
nastavljaju gradnju saća, u kojima će skladištiti med koji proizvedu.
Miješanje pčelinjeg i običnog voska donosi probleme ne samo kod
zalijeganja matice već i prilikom punjenja saća medom. Miješanjem
pčelinjeg voska sa parafinskim gubi se i specifičan miris koji također
pčelama itekako bitan.
U gospodarskim granama koje se bave preradom i proizvodnjom od voska je danas pčelinji vosak najvećim dijelom zamijenjen umjetnim voskom tj. parafinom. Uprkos tome, nije ga moguće potpuno zamijeniti jer jer je kemijski jedinstven i nije ga moguće umjetno proizvesti kao ni ostale pčelinje proizvode. Pčelinji vosak ima omekšavajuća i protuupalna svojstva i zbog toga se primjenjuje u medicini, farmaciji, kozmetici i industriji, gdje je on sastavni dio raznih krema, masti, pasta i ruževa za usne. Koža dobro usisava pčelinji vosak te dobiva gladak i nježan izgled. Medne maske u kombinaciji s voskom znatno su djelotvornije od industrijskih krema i masti. Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, jačanje desni te poboljšane probave. U prehrani se rabi kao premaz za slastice. Kao dodatak prehrani pčelinji vosak nosi oznaku E 901. Velike količine se troše i u proizvodnji svijeća. Veliki potrošač pčelinjeg voska je pčelarska industrija. Pčelari vosak najviše koriste za proizvodnju satnih osnova koje koriste da pčelama omouće bržu izgradnju pčelinjih saća.
trucinKisbi_Manchester Kaela Garcia https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=0cumixnibi.Descargar-Invasion--Lost-In-Time-gratuita-2021
OdgovoriIzbrišisporhodispres
0teotorne_o Irla Burns Download
OdgovoriIzbrišiboatratealin
vercioduo_ga Caroline Fukushima Driver Genius
OdgovoriIzbrišiDriver Easy Pro
Corel VideoStudio Pro
nusumnostkom